06 16502048 info@bewustherstel.nl

Neurofeedback

Optimale flow van ons brein

Neurofeedback

Neurofeedback traint ons brein naar een optimale conditie en flow. Het is geschikt voor jong en oud en de praktijk wijst uit dat het een waardevol tool is voor diverse problemen. Maar het beperkt zich niet tot aandoeningen of probleemgebieden. Onze hersenen spelen een centrale rol in onze lichamelijke en psychologische processen. De effecten van de trainingen zijn dan ook op alle lagen prettig merkbaar: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel. Neurofeedback leert het centraal zenuwstelsel optimaler te functioneren en wordt ook wel fitness voor het brein genoemd.

Neurofeedback training hersteld de balans en verbeterd de samenwerking tussen de linker en rechterhersenhelft en optimaliseert onze hersenfuncties. Het leert ons makkelijk schakelen van activiteit naar rust en maakt ons veerkrachtig en flexibel.

Met als effect dat ongewenste symptomen en patronen afnemen en dat we veel makkelijker en vanuit een ontspannen modus met allerlei situaties om kunnen gaan in ons dagelijkse leven. Niet verrassend natuurlijk want het brein is tenslotte de spil van ons centrale zenuwstelsel. Werkt dit optimaal dan zitten we lekker in ons vel.

Maar liefst 80% van de clienten die bij ons komen zijn bijzonder tevreden met de resultaten van de trainingen.

Bij Neurofeedback hoef je niet te praten, aan problemen te werken of in het verleden te graven. Je kunt hierbij heerlijk ontspannen en zelfs een dutje doen in de stoel. De training zelf doet het werk. 

Filmpje NeurOptimal®

Wanneer zijn Neurofeedback sessies zinvol of nodig?

Slaapproblemen- gevoelig voor stress- niet optimaal functioneren- piekeren- vermoeidheid of juist overactief zijn-aandachtsproblemen,-onrust, angstige, verdrietige, neerslachtige gevoelens-snel overprikkeld en geïrriteerd zijn- gebrek aan zelfvertrouwen, levenszin- concentratie, geheugenproblemen- chronisch lichamelijke klachten-dwangmatig, verslavend gedrag- verslechterde algehele weerstand- psychosomatische klachten.

Voor wie en voor wat?

Volwassenen, die op zoek zijn naar een algemeen betere lichamelijke en/of geestelijke gezondheid en op een eenvoudige en ontspannen manier een impuls willen geven aan hun persoonlijke, professionele of spirituele ontwikkeling en de optimale versie uit zichzelf willen halen.

Neurofeedback training voor kinderen, tieners en (jong) volwassenen kunnen al snel positief effect hebben waarbij psychische behandelbare klachten verminderen of zelfs geheel verdwijnen welke een positieve invloed heeft op de situatie thuis, prestaties op school of op het werk. 

Geschikt voor een scala aan klachten

 

 • Slaapproblemen
 • Stress klachten
 • Onvrede
 • Angstklachten
 • Piekeren
 • Bevorderen rust in het hoofd, meer leven in het Nu
 • Rusteloosheid/ Onrust
 • Depressieve klachten
 • Burn-out
 • Depressieve klachten
 • Gebrek aan zelfvertrouwen, Ik-kracht
 • Chronische pijn
 • Migraine
 • Concentratie en geheugenproblemen
 • Chronisch vermoeidheid Syndroom of ME
 • Eetstoornissen
 • Verslavingen
 • Rest-klachten na hersentrauma of na herseninfarct
 • pre- en post operatieve zorg
 • Whiplash
 • Diegene die regelmatig topprestaties moeten leveren zoals managers en topsporters.

Bij kinderen worden goede resultaten bereikt met

 

 • Leer en gedragsproblemen
 • Stemmingswisselingen
 • Spanningsklachten
 • Emotionele en ontwikkelingsproblemen
 • Rusteloosheid/Onrust

Hoe verloopt een sessie?

Oei, ik groei.

Praktisch

Tijdens een sessie zit je in een comfortabele stoel. Luisterend naar muziek of kijkend naar een film. Op de oren en het hoofd worden sensoren geplakt, die de hersengolfactiviteit meten (EEG). De speciale ontwikkelde en uiterst verfijnd afgestemde software waarmee gewerkt wordt koppelt positief terug wanneer het brein niet soepel en inefficiënt functioneert. Dat wil zeggen wanneer er chaos of disbalans in de hersenen optreed zal er een korte onderbreking van microseconden ontstaan tijdens de film of muziek. Er wordt op deze manier het brein een spiegel voorgehouden ten aanzien van hun eigen activiteit: Zie, dit is wat je doet. Is dit wat je wil doen of wil je wellicht een betere weg. 

Door deze onderbrekingen of beter gezegd feedback, krijgt het brein seintjes, nu…nu…en nu …functioneer je inefficiënt. De hersenen maken handig gebruik van deze voor hen belangrijke informatie. Zij zijn bijzonder goed in staat om patronen te ontdekken en kunnen zichzelf namelijk reorganiseren.

Middels de spiegel die de software voorhoudt, wordt het brein getriggerd. Het gaat vanuit haar zelfreorganiserend vermogen op zoek naar evenwichtige, stabiele en efficiënte verbindingen om naar een hogere effectiviteit te groeien en ont-wikkelen en laat hierdoor inefficiënte en energie kostende patronen los. 

NeurOptimal®

Schot in de roos.

Bij ons kunt U Neurofeedback trainingen volgen en gebruik maken van de zeer betrouwbare en veilige Neuroptimal® software ontwikkeld door Val en Sue Brown van het Zengar Institute te Canada. NeurOptimal® is down-to-earth en anders dan ‘praattherapie’. Het is een training en geen therapie, toch heeft het wel het effect van een krachtige en duurzame therapie. Wereldwijd wordt Neuroptimal® gebruikt door duizenden trainers, gezamelijk is er al ingelogd voor drie miljoen trainingsuren.

Rust, welzijn en vertrouwen

Hoeveel trainingen heb ik nodig?

Het aantal sessies

Dit verschilt per individu. Afhankelijk of je voor een kort Neurofeedback traject kiest: bijvoorbeeld om je door een moeilijke periode heen te helpen of een bepaald patroon te doorbreken. Of wil je voor een meer diepgaande verandering gaan voor een bepaalde problematiek dan kies je vaak voor een langer traject. Andere belangrijke gegevens zijn uiteraard ook, hoe lang de klachten en/of problemen al spelen, de leefomstandigheden, levensstijl en leeftijd van de cliënt. 

Wanneer begin je wat te merken?

De meeste mensen ervaren al tijdens de eerste sessie hoe deze hen ontspant, dat ze rustig en helder worden. Doorgaans vinden er vanaf 5- 6 sessies verrassende verschuivingen plaats in het dagelijks leven. Aanzienlijk verschil merken mensen vanaf 10 sessie’s. 

Het trainen van de hersengolven middels neurofeedback kan gezien worden als leren lezen, wanneer de hersenen het geleerd hebben, leren zij dit niet meer af. Een serie beëindigd wanneer jij het gevoel hebt dat je er genoeg uit gehaald hebt.

 

Alles valt op zijn plek met Neurofeedback

Grafiek vordering Cliënten.

Vorderingen 

Bij Neurofeedbacktrainingen wordt naast een intake gebruik gemaakt van een VAS test. Dit zijn gedrags-vragenlijsten bestaande uit 65 vragen op allerlei gebied, zoals stress, lichamelijk welbevinden, concentratie, angst etc. Bij iedere vraag kun je van 1 tot 10 scoren. Hoe lager de score, hoe minder problemen.

Bij aanvang wordt deze lijst ingevuld en blijft actief tijdens de training. Na de eerste vijf sessies wordt er weer opnieuw gescreend en vervolgens na iedere tien sessies. Deze VAS test wordt mede omgezet in een grafiek, waardoor vorderingen duidelijk, verrassend en eenvoudig zichtbaar worden in beeld.

Hoge scores in de grafiek zijn probleemgebieden

 –Blauwe lijn : voor aanvang van de training

– Rode lijn : na aanvang van de training

Cliënt man 68 jaar : Zelfvertrouwen, screening na 5 sessies.

Cliënt vrouw 57 jaar: Burn-out, screening na 6 sessies

Cliënten vertellen

Wat ben ik blij dat ik jaren geleden mijn vooroordeel los heb gelaten en niet gelijk de deur heb dicht gezet toen ik over Neurofeedback hoorde een systeem wat werkt middels een software programma, gericht op het trainen van ons brein ter bevordering van lichamelijk en geestelijk welzijn. Tijdens een kennismakingsavond in 2001 had ik eerst mijn twijfels en vond het toch wel erg statisch…..Maar gelukkig liet het mij niet los en op de achtergrond bleef het gevoel van: Hier wil ik toch wel eens het fijne van weten….

Vervolgens verdween het naar de achtergrond, tot het moment waarin ik zelf vastliep en ik me Neurofeedback training herinnerde en hier intuïtief een keuze voor maakte. Totaal verrast door de positieve resultaten die met Neuroptimal® werden bereikt, weet en heb ik ondertussen zelf de ervaring dat er na verloop van tijd een afname plaatsvindt van ongewenste symptomen en patronen. En dat hobbels tijdens persoonlijke groei en spirituele ontwikkeling op deze manier eenvoudig en doeltreffend overwonnen kunnen worden. Voor mij en ondertussen vele anderen is dit een erg waardevol hulpmiddel geweest op het moment waarvan ik dacht, komt dit ooit nog goed!

Monique.

Ik had lange tijd (o.a door werkdruk) mijn grenzen overschreden en was erg vermoeid en onrustig in mijn hoofd. Ik wilde koste wat koste blijven voldoen aan de verwachtingen van mijn omgeving. mocht niet falen van mezelf. Het onophoudelijk piekeren en malen putte me uit. Ik kon me niet meer concentreren, ontspannen of genieten van de dingen en kreeg lichamelijke klachten. Ik zich in eerste instantie hulp om rust in mijn hoofd te krijgen. De Neurofeedback training heeft me hierbij goed geholpen. Monique gaf mij ook het inzicht dat je gedachten gewoon voorbij kunt laten gaan en dat deze je niet hoeven te beheersen. Ik kan door de training en begeleiding van Monique weer een om mijn eigen IK zetten en heb geleerd om minder streng te zijn voor mezelf. Ook dat ik niet alles hoef te “weten of beheersen” en dat het gewoon “stil” zijn me ook zal laten voelen wat goed is voor mij. Het weer kunnen geloven in mezelf geeft me weer kracht en nieuwe energie om dit vast te houden. Dank hiervoor!

Liefs E.

 

…spannend in het begin, aangesloten op een computer, ik had wel even zo mijn twijfels…..

Worden mijn hersenen dan beïnvloed? Monique vertelde me dat er tijdens de training, puur en alleen geregistreerd wordt, middels een piepje. Lijkt een beetje op een krasje op een telefoonplaat, alsof hij overgaat naar een volgende groef. Dit geluidje is bedoeld om een signaaltje te sturen naar je hersenen, ter attentie, deze kant moet je niet op, hier raak je uit balans. In het begin had ik zo de  focus op deze piepjes. Monique vertelde dat het brein zichzelf corrigeerd en dat ik het eenvoudig los kon laten. Stukje controle van mij waarschijnlijk of het allemaal wel goed met me is en gaat 🙂 , wat vervolgens voor heel veel onrust zorgt. Ik kwam er achter dat ik er niet zoveel aan heb het allemaal in de gaten te houden. Kon dit gelukkig gaandeweg ook meer loslaten en me ontspannen in de stoel. Herkende dit controle patroon en willen vasthouden van mezelf ook wel. Ik kreeg meer vertrouwen in het proces en mezelf. Ik vond de momenten van het in de stoel zitten en naar de muziek luisteren, heerlijk, ekkes niks. Even een moment voor mezelf.

Na verloop van de sessie’s merkte ik op dat ik ook beter andere dingen los kon laten waar ik me in mijn dagelijkse leven zo druk over kan maken. Het gaat eigenlijk vanzelf. Het valt me op dat ik meer in het moment leef en dit geeft me veel meer rust en vertrouwen. Het voelt relaxter voor mij nu, ook op mijn werk. Ik zoek nu ook meer zelf de momenten op dat ik gewoon zomaar eens even ga zitten….. Blij mee!

Huub

Lieve Monique,

Mijn ervaring met neurofeedback behandeling heeft een heel goed resultaat opgeleverd. Meer zelfvertrouwen waardoor ik standvastiger ben geworden en krijg dat ook terug van een beste vriend die me dat zegt dat ik grote stappen heb gemaakt. Een compliment die me goed doet en bijdraagt tot bewustwording een proces dat toen in gang werd gezet en heel goed voelt.

Peter v K

Mama heeft voor mij gebeld, ik was altijd moe van school, had nergens zin in en ik vond niks leuk. Bij Monique mocht ik naar een film kijken of naar muziekjes luisteren, in een stoel met kussentjes. Ze plakte dan iets op mijn hoofd. Ik vond dit wel een beetje gek. Ik heb het denk ik euh… heel vaak gedaan. Ik vind het nu veel fijner op school dan eerst, ben vaker blij en ben ook niet meer moe de hele tijd.

B.